clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Custom-built midcentury time capsule includes a brick conversation pit

This home was designed and built by the owners, giving it plenty of personality

Courtesy of WIndermere

This three-bedroom home in Kenmore was basically lifted straight out of the year 1959—but even then, it was unique for its time. The 2,820-square-foot home was designed and built by its original owners, Roland and Florence Lindstrom, an industrial designer and an artist who met as undergraduate art students at the University of Washington and eventually went on to found the nonprofit Arts of Kenmore. Their children still own the home, which is on the market for the first time ever at $760,000.

While it has many of the hallmarks of Northwest midcentury homes, with angular spaces lined with exposed wood beams and brick—which starts in a classic, gorgeous courtyard entry—the builders added their own twists.

A semi-trapezoidal living area frames nature views from massive floor-to-ceiling windows, bisected by a sloping beam to complement the ceiling shape. A wide, brick wall houses a dome-shaped fireplace above a wide bench for cozying up.

Off the living room, a large balcony looks over the yard and has plenty of room to be a living space of its own.

A classic room divider design sculpts separate, functional areas like a dining room—also topped by a skylight—while also maintaining an airy, open space.

The kitchen gets a distinctive, but cohesive, look, with a divider that doubles as a breakfast bar, plus its own skylight.

The master bedroom gets the same treatment as the living room, decorating itself with sloping, wooden ceilings, distinctly textured brick, and walls of windows.

Stairs that nod back to the divider design connect gathering spaces upstairs and downstairs, a deliberate effort to accommodate larger parties. A den carves out a few cozy gathering spaces, including a brick-lined conversation pit complete with its own fireplace. Original wooden light fixtures continue the motif.

Parties can spill out even farther into a brick courtyard.

Even the laundry room benefits from a brick accent wall—and a bar that the owners tell us was employed during large gatherings.

The exterior spaces benefit from the same care and attention to detail as the interior, from built-in courtyard seating to carefully manicured gardens peppered with sculpture. (The original owners had an expansive art collection.)

This article has been updated to add the names of Roland and Florence Lindstrom.